Samenvatting (Les 33.8)

We hebben het verschil besproken tussen 'klassiek downloaden' en 'progressief downloaden'. Bij 'klassiek downloaden' moet het geluidsbestand eerst worden gedownload voordat het kan worden afgespeeld. Hoe kleiner het bestand, hoe vlugger het afspelen start. De geluidsformaten MIDI, WAV en MP3 vallen onder 'klassiek downloaden'. Het geluidsformaat MP3 heeft onze voorkeur. MP3-bestanden worden zonder veel kwaliteitsverlies gecomprimeerd en zijn daardoor kleiner. WAV-bestanden zijn groot en MIDI is enkel geschikt voor elektronische geluiden. Een toepassing op de computer van de gebruiker (player) of een plug-in zal het geluid afspelen.

Bij 'progressief downloaden' (streaming technologie) stroomt het geluid binnen. Het geluidsbestand moet niet eerst worden gedownload voordat het kan worden afgespeeld. Het ASF-formaat valt onder 'progressief downloaden'. ASF-bestanden hebben een grotere compressie dan MP3-bestanden. Voor het afspelen heeft de gebruiker Windows Media Player nodig.

Er bestaan twee manier om geluid toe te voegen aan de webpagina:
- het maken van een hyperlink naar een geluidsbestand.
- het geluidsbestand insluiten met het element embed (niet voor ASF):
<"embed"> <"/embed"> De begin- en eindtag
attributen: src De locatie en de naam van het bestand
type U geeft het geluidsformaat op. Mogelijke waarden zijn: audio/x-mpeg:mpr-bestand, audio/wav:wav-bestand, audio/midi:midi-bestand
hidden true: verberg het afspeelvenster, false: toon het afspeelvenster (standaard)
autostart true: het afspelen start onmiddellijk na het inladen (standaard), false: er wordt gewacht met het afspelen. De gebruiker moet op de start-knop klikken om het afspelen te starten.
loop true: het geluid blijft zich herhalen, false: het geluid speelt maar 1 keer af (standaard), getal: het aantal keren dat het geluid moet worden afgespeeld
width De breedte van het afspeelvenster in pixels
height De hoogte van het afspeelvenster in pixels

Bij elk gebruik van auteursrechtelijk beschermde werken is toelating vereist.